ללמוד מאסטוניה

עיתון קו לחינוך

קבוצת מורות מדריכות למתמטיקה בתוכנית רצפים במחוז מרכז יצאה לסיור לימודי באסטוניה. מסקנתן; לחקות ולהטמיע במערכת החינוך שלנו

מאת: שלומית דוידוביץ ומירב פוגל*

תוכנית רצפים, הפועלת במחוז מרכז של משרד החינוך, נועדה להקל על המעבר בין החטיבות השונות לאורך כל שלבי החינוך; מהגן ליסודי, מהיסודי לחטיבת הביניים וממנה לחטיבה העליונה. צוות המורות למתמטיקה בתוכנית, חזר מסיור במערכת החינוך באסטוניה עם שלל תובנות.

הבירה טאלין. חלק מבתי הספר ממוקמים בארמונות ישנים ששופצו.

ראשית לכול כמה נתונים; אסטוניה היא מדינה קטנה עם למעלה ממיליון ורבע תושבים וכמאה אלף תלמידים בלבד. המדינה מתאפיינת במזג אויר קר – עד מינוס 24 מעלות בחורף, ובילודה נמוכה מאוד. במערכת החינוך כיתות קטנות של עד 28 תלמידים. חצרות בתי הספר פתוחות, ללא גדר וללא שומר. חלק מבתי הספר ממוקמים בארמונות ישנים ששופצו.

חדר המורים.

התלמידים מקבלים ארוחת צהריים חמה בכל בתי הספר. החינוך חינם. חוק חינוך חובה עד סוף כיתה ט'. מבחנים ארציים במתמטיקה נערכים בסוף כיתות ט' ו-י"ב.
אסטוניה היא מדינה צעירה עם מוטיבציה גדולה ללמידה. המדינה שואפת לבולטות בינלאומית והכרה בתרומתה של ההשכלה לפיתוחה העתידי. זו הסיבה שלומדים בה אנגלית ברמה גבוהה והתלמידים משתתפים בפעילויות ותחרויות בינלאומיות.

חלל בית הספר מנוצל ללמידה; מימין, מד זווית ליד דלת הכיתה. משמאל, לוח שמכיל מידע רלבנטי.

בתי הספר

בתי הספר נהנים מאוטונומיה ניהולית ופדגוגי. אין מפקחים ואין מדריכים. את ספרי הלימוד בוחרים בתי הספר ואין עליהם פיקוח. אין מדד סוציואקונומי. בתי הספר מתקיימים על בסיס העיקרון של בחירה חופשית. בית ספר מצליח, שההורים בוחרים בו, מתקיים. בית ספר שנותר ריק מתלמידים – אין לו זכות קיום, והוא נסגר. תחושת האחריות האישית והמקצועית מתקיימת בכל הרמות; מטה, מנהלים, מורים ותלמידים.


מערכת השעות מציינת רק שיעורים פרונטליים. ניצול שאר הזמן כפוף לרצונו של המורה. המנהלים יכולים לתת לתוספת שכר למורים שנוטלים על עצמם יוזמות שונות או מקבלים תפקידים נוספים.
תוכנית הלימודים מגוונת וכוללת שיעורי הפגה, חינוך מקצועי, שיעורי אומנות ועוד.

שיעור ריקוד בבית הספר. חלק משעות הלימוד.

התלמידים

התלמידים מודעים לחשיבות של הלימודים ומתייחסים אליהם ברצינות. האחריות ללמידה מוטלת עליהם. תלמיד יפנה למורה כשיזדקק לעזרה בלימודים. התלמיד אחראי להבנת חומר הלימוד ולהתקדמות בו. התלמידים קוראים הוראות ולומדים להבין מה נדרש מהם במשימות שמוטלות עליהם. תוכנית הלימודים כוללת הכוונה עצמית בלמידה. למשל; קורסים בנושאים כמו אסטרטגיות למידה, מיומנויות של שיתוף פעולה ומיומנות דיבור בפני קהל. בבית ספר למדעים בעיר טאלין, שבו ביקר המדריכות, נערך שיעור שבו שלושה תלמידים העבירו אותו בעזרת מצגת, שניכר היה שהם רגילים ללמוד כך באופן שוטף.

יום הלימודים מתחיל בשיחת בוקר.

אחד העקרונות שמאפיינים את הלמידה הוא פיתוח חשיבה חישובית, דהיינו ניסוח בעיה וניסוח פתרונות עבורה. בשיעורי חשיבה חישובית עוסקים התלמידים במשחקי חשיבה, למשל. המורה הציג לתלמידים משחק מבלי ללמד את העקרונות שלו. התלמידים קראו את ההוראות וכך למדו אוריינות והבנת הנקרא. בלימודי מתמטיקה היה העקרון הבסיסי אהבת המקצוע. תוכנית הלימודים מחולקת לפי ארבעה גילאים; א'-ג', ד'-ו', ז'-ט' ו-י'-י"ב. תוכנית הלימודים מתאימה לגיל ולרמה. המורים בכל שלב למידה היו מעודכנים מה התלמידים למדו בשלב קודם.

עקרונות הלמידה מבוססי מיומנויות המאה ה-21. לדוגמה; שיעור בחשיבה חישובית.

עקרונות הלמידה מבוססי מיומנויות המאה ה-21. אחד העקרונות; הנאה בלמידה ולמידה לאורך החיים. שיטת הלמידה על פי פרויקטים מופעלת באמצעות פרויקט רב תחומי שבו נושא מרכז ופרויקט אישי – עבודת חקר שמעניינת את התלמידים ומתבצעת בכיתות ח' ו-י"א.

לימודי מקצוע לבחירת התלמידים.

התרשמויות

בסיום הביקור התבקשו המדריכות לציין ממה התרשמו במיוחד. הן ציינו שקט ואיפוק בשיעורים ובהפסקות, סדר וניקיון מופתיים, מורים ותלמידים נחמדים מאוד, שימוש מועט בטלפונים סלולרים, שימוש נרחב בטכנולוגיה, אנגלית ברמה טובה מאוד, גאווה לאומית, הכרת ההסטוריה, הגיבורים של המדינה והנצחתם. בבתי הספר היסודיים בלט ריבוי במשחקים. הכיתות, כמו גם חללי בית הספר והמסדרונות, הפכו לאזורים מעודדי למידה, חקר והנאה. חדרי המורים מעוצבים ונוחים. בחטיבת הביניים לכל מורה יש כיתה, והתלמידים מגיעים לכיתתו. מערכת עם מעט מבחנים, הרבה למידה עצמית, למידה משמעותית מבוססת פרויקטים.
והמסקנה הגורפת של כולן הייתה; ניתן לחקות ולהטמיע אצלנו.

*שלומית דוידוביץ ומירב פוגל הן מורות מדריכות בצוות המתמטיקה בתוכנית רצפים של מחוז מרכז, שלאחר הסיור הכינו מצגת לטובת מורי המתמטיקה במחוז. תודה לסיגלית בן-צור, מצוות המדריכות למתמטיקה, שחשפה את המידע לקוראי קו לחינוך.

השאירו תגובה

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל

עוד כתבות

הרשם/י לקבלת הניוזלטר שלנו

עקבו אחרינו